(Novum) - Tientallen mensen die jaarlijks worden behandeld met elektroshocktherapie om van hun depressie af te komen, kampen met geheugenverlies. Dat blijkt uit promotieonderzoek van een klinisch neuropsycholoog verbonden aan ggz-instelling Parnassia, meldt het EO-programma De Vijfde Dag woensdag. Toch weegt het geheugenverlies niet op tegen de positieve effecten van de therapie, vindt Parnassia.
Jaarlijks worden zo'n zevenhonderd depressieve patiënten behandeld met elektroshocktherapie. Bij deze therapie wordt via elektrodes een korte stroompuls door de hersenen geleid waardoor ernstige depressies kunnen verdwijnen of verminderen. Hoe de therapie exact werkt is niet bekend.
Uit het onderzoek van klinisch neuropsycholoog Esmée Verwijk komt naar voren dat bij vijf tot tien procent van de behandelde patiënten geheugenverlies optreedt. Soms worden hele delen uit het geheugen gewist. "Eerder onderzoek naar geheugenverlies bij deze therapie gaf geen eenduidig beeld", licht een woordvoerder van Parnassia toe.
In De Vijfde Dag komen patiënten aan het woord die zeggen verkeerde voorlichting te hebben gekregen en niet op de hoogte zijn van de bijwerkingen. Zij kampen nu met ernstige geheugenproblemen.
De geheugenproblemen wegen echter niet op tegen de positieve resultaten die ermee worden geboekt bij bepaalde groepen ernstig depressieve mensen, vindt psychiater Harm-Pieter Spaans van Parnassia. Bij meer dan zestig procent van de behandelde patiënten verdwijnt of vermindert de depressie volgens Spaans. Shocktherapie werkt volgens de psychiater beter dan behandeling met zware medicatie. Vooral patiënten met wanen en ouderen zouden er baat bij sneller te worden behandeld met elektroshocktherapie.
De Vijfde Dag wordt woensdag om 21.10 uur uitgezonden op Nederland 2.