Het geheugen van Alzheimerpatiënten kan in de toekomst mogelijk hersteld worden. Australische onderzoekers van de University of Queensland hebben daarvoor een technologie ontwikkeld. Dat meldt Metro.
De onderzoekers ontdekten dat er door ‘ultrasound therapie’ op muizen structuren in de hersenen verdwenen die ervoor zorgen dat Alzheimerpatiënten te maken hebben met geheugenverlies en afname van cognitieve functies. De onderzoekers zagen bij 75 procent van de onderzochte muizen volledig geheugenherstel en er werden er geen omliggende hersendelen beschadigd. De muizen presteerden na de therapie beter in drie verschillende geheugentesten, zoals de uitgang van een doolhof vinden.
“We zijn zeer enthousiast over deze innovatieve behandeling van Alzheimer”, zegt onderzoeker Jürgen Götz. “Het woord ‘doorbraak’ wordt vaak ten onrechte gebruikt, maar ik denk dat dit onderzoek ons begrip van hoe deze ziekte te behandelen echt fundamenteel heeft veranderd. Ik voorzie een grote toekomst voor deze benadering.” De onderzoekers hopen in 2017 de therapie bij mensen te kunnen gaan testen.
© Nationale Zorggids