AMSTERDAM - Oprichtster Linda Bijl van de Opvoedpoli, een kleinschalige instelling voor integrale jeugdzorg, is niet blij met het feit dat dit jaar fors minder zorg vergoed wordt door zorgverzekeraars. Zij noemt het cru dat gevestigde geestelijke gezondheidszorg-instellingen op grond van banden uit het verleden automatisch contracten krijgen, terwijl nieuwe innovatieve zorg nu de das omgedaan wordt, zo meldt Zorgvisie.nl.
Bijl vindt het moeilijk uit te leggen dat ouders die begin dit jaar voor een bepaalde polis gekozen hebben in de veronderstelling dat zij de zorg voor hun kind via de opvoedpoli vergoed zouden krijgen, nu merken dat dit niet meer zo is. Terwijl verzekeraars voorheen nog 80 procent van het volume vergoeden, is dit nu teruggelopen naar 50 procent. Bij andere verzekeraars krijgen we zelfs helemaal geen gehoor meer op onze offertes, zo stelt de zorgonderneemster.
Bovendien ontvangen niet-gecontracteerde aanbieders straks ook geen vergoeding meer via de restitutiepolis, waardoor de positie van nieuwkomers en zelfstandige klinieken in de zorgmarkt verder verslechterd wordt, zo stelt Bijl. Zij ziet op het moment geen andere oplossing dan klanten te vragen bij te passen.
Een woordvoerder van Zorgverzekeraars Nederland zegt de gang van zaken te betreuren. Verzekeraars konden volgens hem begin dit jaar niet met glasheldere polissen komen vanwege de late vaststelling van het Budgettair Kader Zorg door de regering.
© Nationale Zorggids / Jochum Admiraal