In de aanloop naar de Wet DBA die zal handhaven op schijnzelfstandigheid, hebben diverse zorginstellingen al besloten te stoppen met het inhuren van zzp’ers. Zo zal het Elisbeth-Tweesteden Ziekenhuis alleen nog zzp’ers in uitzonderlijke gevallen inroosteren, wil Twentse Zorgcentra vanaf 1 juli 2025 alle zzp’ers uit de organisaties hebben en wil ook Aveleijn niet meer met ingehuurd personeel werken. Dit meldt Skipr.
Volgens bestuurslid Juliette van Eerd van het ETZ in Tilburg kan haar ziekenhuis de hoge kosten van de inhuur van personeel niet meer dragen. Alleen voor korte periodes, voor tijdelijke vervanging of bij zwangerschapsverlof, en als het echt niet anders kan, worden nog zzp’s ingehuurd door het ziekenhuis. Vorig jaar ging er 4 miljoen euro naar personeel niet in loondienst. De hoop is dat de kosten met 1,5 miljoen euro teruggebracht kunnen worden.
Perspectief bieden
De hoop is dat veel zzp’ers in vaste dienst willen komen, bijvoorbeeld met een interne opleiding of ontwikkelingsmogelijkheden. Ook leidt het ziekenhuis extra verpleegkundigen op met het vooruitzicht dat ze een vast contract kunnen krijgen. “Dat biedt perspectief en wij merken dat zij dat aantrekkelijk vinden. Op de operatiekamers zijn inmiddels al flink minder inhuurkrachten te vinden. Van de twintig zzp’ers die er vorig jaar te vinden waren, zijn er minder dan vijf over. Het plan is om daar volgend jaar slechts incidenteel tijdelijke krachten in te zetten.
Gehandicaptenzorg niet gebaat bij wisselende gezichten
Aveleijn en Twentse Zorgcentra zijn twee grote aanbieders van gehandicaptenzorg in de regio Twente. De plannen om de inhuur van zzp’ers af te schaffen zijn groots en de hoop is dat de roosters volledig gevuld kunnen worden door personeel in dienst. Op dit moment is 11,5 procent van het personeel bij de Twentse Zorgcentra zzp’er. Bij Aveleijn is 4 procent niet in vast dienstverband. Ook deze organisaties hopen zzp’ers te kunnen overhalen om in dienst te komen.
Beide instellingen kiezen voor deze maatregel om eventuele boetes in de toekomst te voorkomen, maar ook om de kwaliteit van zorg te verbeteren. “Onze doelgroep is gebaat bij vaste gezichten. Dat geeft meer rust in de woongroep”, legt Carla Grummel van Aveleijn uit. Ook voor vast personeel is het beter om niet steeds afscheid te moeten nemen van iemand en vervolgens weer een nieuw gezicht te moeten inwerken. Ook moet vast personeel vaak de lastige roosters draaien, terwijl de zzp’ers de voordelige uren mogen opvullen.
Of Aveleijn vanaf 1 januari geen zzp’ers meer inhuurt is niet te zeggen, maar het doel is wel om uiteindelijk geen enkele inhuurkracht meer te hoeven inschakelen.
Door: Nationale Zorggids / Johanne Levinsky