Normal_paper-cut-brain-symbol-and-flowers-on-yellow-backg-2022-10-05-08-47-06-utc__1_

Patiënten die moeite hebben met communiceren hebben dat eindelijk weer gedaan met behulp van twee nieuwe brein-computer-interfaces (BCI’s). Het computerprogramma kon woorden in het brein omzetten in woorden om een scherm. Hiermee kunnen de patiënten met zestig woorden per minuut communiceren, een hele verbetering ten opzichte van vroeger. De nauwkeurigheid hiervan zat zelfs tussen de 76 en 90 procent. Dit meldt NOS.

Neurowetenschapper Nick Ramsey van UMC Utrecht ziet dit als een grote stap vooruit om de communicatie voor verlamde mensen te verbeteren. Hij gelooft dat dit een essentieel onderdeel is van het bestaan van de mens, iets waar veel mensen die een neurologische aandoening hebben van ontnomen zijn.

Verlamming

Tijdens het onderzoek werden er elektroden geïmplanteerd bij patiënten die door een aandoening of ongeluk niet meer kunnen communiceren. Door de elektroden konden de BCI’s de hersenactiviteit analyseren en vertalen naar zinnen. "Gedachten worden dus niet omgezet in woorden, het is geen gedachtenlezen. We kijken naar het uitgangsstation van de hersenen dat de spieren aanstuurt. Dat deel moet dus nog wel werken", vertelt Ramsey.
 
Ramsey zegt dat de ontwikkelingen niet alleen interessant zijn voor mensen met ALS, maar ook voor mensen die hersenschade hebben opgelopen of deels verlamd zijn. De technologie zou in Nederland als honderdvijftig tot tweehonderd mensen helpen. 
 
Toch is de nieuwe technologie nog niet bruikbaar voor alle verlamde mensen. Mensen in het onderzoek hadden nog enige mate van spierbewegingen, waardoor ze hun spraak nog kunnen nabootsen. Er moet dus nog verder onderzoek gedaan worden naar locked-in patiënten, mensen die alleen kunnen communiceren met oogbewegingen.

Hanteerbaar

Ook de vorm van BCI’s aangepast worden. Momenteel zijn de elektroden nog verbonden aan een externe computer, maar is een uiteindelijke draadloze versie beter. "Deze studies zijn een ruwe diamant", besluit Ramsey. "Ik noem het een Ferrariblok zonder auto eromheen. Die auto moet er nog komen." 
 
Door: Nationale Zorggids / Marian van Reesch