Normal_diabetes

Achthonderdduizend Nederlanders met diabetes moeten iedere dag meerdere keren hun glucosespiegel controleren om de kans op complicaties te verkleinen. Van deze patiënten blijkt 35 procent hun glucose minder vaak te controleren dan wordt aanbevolen door de arts of verpleegkundige. Dat komt naar voren uit een onderzoek van het medische bedrijf Abbott, zo meldt Gezondheid.blog.nl.

Ruim 65 procent van de Nederlanders met diabetes die aan dit onderzoek hebben deelgenomen, geeft aan dat zij het doktersadvies volgen en hun bloedsuikerspiegel vaak genoeg meten. Dat houdt in dat zij dit tot vier keer per dag (of vaker) doen en daarvoor dus in hun vinger prikken. De overige 35 procent zegt dat zij niet altijd of zelfs nooit luisteren naar de aanbevelingen van de arts. Voor 30 procent van de Nederlandse diabetespatiënten is de belangrijkste reden hiervoor dat zij het prikken pijnlijk vinden. 35 procent geeft ook aan niet altijd hun glucosemeter en strips bij zich te hebben, 25 procent vindt het onhandig en 23 procent heeft er genoeg van om steeds hun glucose te moeten controleren. Bijna de helft (49 procent) prikt drie keer of vaker per dag om het in de gaten te houden, terwijl 27 procent dit één of twee keer per dag doet en slechts 24 procent maximaal één keer per dag de bloedsuikerspiegel controleert.

Op de vraag welke verbeteringen men graag zou zien op het gebied van zelfmanagement geven de respondenten als belangrijkste verbetering aan dat zij glucose willen controleren zonder in hun vingers te hoeven prikken (24 procent). Ook willen zij kunnen zien of de glucosespiegel omhoog of omlaag gaat (20 procent) en minder spullen bij zich hoeven dragen (13 procent).

Abbott heeft het onderzoek uitgevoerd omdat het bezig is met de ontwikkeling van een nieuwe sensortechnologie die de routinematige vingerprikken overbodig maakt. Een kleine sensor met het formaat van een 2-euromunt wordt aangebracht op de bovenarm. Door met een reader de sensor te scannen, kan op elk gewenst moment van de dag de glucosewaarde gecheckt worden. Op het scherm verschijnt de glucosewaarde van dat moment, terwijl een pijl aangeeft of de waarde omhoog of omlaag gaat en er wordt een grafiek gemaakt om het glucoseprofiel over de hele dag te laten zien. Zo worden bijvoorbeeld periodes zichtbaar waarop iemand met diabetes het meeste risico loopt op hypo- en hyperglykemie. Naar verwachting komt dit product aan het eind van dit jaar op de markt.

© Nationale Zorggids