1,2 miljoen Nederlanders hebben diabetes, waarvan 90 procent diabetes type 2. Een schrikbarend en groeiend aantal dat grote druk legt op de zorg. Het risico op diabetes type 2 beperken kan door voldoende te bewegen. Dit zorgt eveneens voor een betere glucosehuishouding bij mensen die al diabetes hebben. Toch wordt er te weinig aandacht besteed aan leefstijl, stelt hoogleraar diabetologie Hanno Pijl. Dat meldt ANP Expert Support.
Ondanks dat bewegen belangrijk is bij het voorkomen van diabetes en beperken van de ziektelast en complicaties, voldoet slechts een op de drie mensen met diabetes aan de beweegrichtlijnen. Dat is de wekelijkse hoeveelheid bewegen waarbij het risico op diabetes type 2 en andere chronische aandoeningen tientallen procenten lager is dan bij onvoldoende beweging.
Veel mensen met diabetes type 2 hebben hulp nodig om meer te bewegen, ze missen zelfvertrouwen of vaardigheden om zelf aan de slag te gaan. De zorgverlener is de aangewezen professional om deze patiënten op weg te helpen. Dat hoeft niet veel tijd te kosten. Bewegen zelf is meestal mogelijk buiten de zorg, al dan niet na een start binnen de zorg.
Kosten
De kosten van bewegen liggen veel lager dan die van zorg. Desondanks is ondersteuning om meer te bewegen geen structureel onderdeel van de zorg, een gemiste kans. De intenties van de overheid zijn echter hoopgevend. Het integraal zorgakkoord zet meer in op preventie en gezondheid en vanaf 2023 krijgen gemeenten meer financiële ruimte voor investering in preventie, waaronder beweegaanbod. Ook komt er geld vrij voor de samenwerking tussen domeinen.
Daarmee zijn de praktische problemen helaas nog niet opgelost. Ondanks sterk wetenschappelijk bewijs erkent de zorgsector sport en bewegen nauwelijks als effectief preventief middel. Een infrastructuur waarbij zorg en sport goed samenwerken mist. Een samenwerking die juist essentieel is om bewegen als preventief middel en als ‘medicijn’ in te zetten.
Door: Nationale Zorggids