Veel jongeren van 11 tot en met 25 jaar vertellen hun omgeving niet dat ze diabetes hebben. Ook geven zij aan dat klasgenoten niet begrijpen wat het hebben van diabetes betekent. Praten over hun ziekte met leeftijdsgenoten vinden jongeren met diabetes lastig. Bijvoorbeeld met nieuwe vrienden. De nieuwe online escaperoom Hyper Control laat kinderen en jongeren ervaren hoe het is om diabetes type 1 te hebben. Dit zorgt voor steun en begrip voor hun vriend of klasgenoot met diabetes en kan pestgedrag voorkomen. Het leerzame diabetesspel kan iedereen vanaf nu gratis online spelen. Dat meldt Diabetes Fonds.
Bijna 110.000 Nederlanders hebben diabetes type 1 waarvan naar schatting 10.000 kinderen van 0 tot en met 19 jaar. Diabetes is een van de meest voorkomende chronische ziekten in Nederland. Iedereen kan diabetes type 1 krijgen. Een vervelende ziekte die zorgt voor een hoger risico op gezondheidsproblemen aan onder meer je hart, bloedvaten, nieren en ogen. De invloed van diabetes op het dagelijks leven is groot, maar voor veel mensen onzichtbaar.
Moeite met diabetes
Juist in de puberteit trekken kinderen en jongeren zich meer los van hun ouders. Ze zoeken in die periode vaker steun bij hun vrienden. Veel jongeren van 11 tot en met 25 jaar vertellen niet aan hun omgeving dat ze diabetes hebben. Bijna de helft van hen geeft aan dat zij met hun ziekte omgaan zonder hulp van de omgeving. Ook geven jongeren van 11 tot en met 25 jaar aan dat klasgenoten niet begrijpen wat het hebben van de ziekte betekent. Bijna 4 op de 10 van hen gaat met hun diabetes om zonder hulp van klasgenoten. Praten over het hebben van diabetes kan helpen. Het zorgt voor steun en begrip van anderen. Daardoor snapt de omgeving dat het meer is dan alleen bloedsuikerwaarden meten en insuline toedienen.
Diabetes bespreekbaar maken
Met de nieuwe online escaperoom Hyper Control kruipen kinderen en jongeren in de huid van Horace Hyper met diabetes type 1. Zij ervaren zo hoe het is om met diabetes te leven en waar je allemaal rekening mee moet houden als je een dag naar het pretpark gaat. Ze krijgen bijvoorbeeld te maken met een hypo (bloedsuikerwaarden laag) en leren wat ze dan moeten doen. Ook ervaren jongeren dat ze insuline moeten toedienen als hun bloedsuikerwaarde hoog is. Zo snappen zij beter hoe het voor hun vriend of klasgenoot voelt om de ziekte te hebben. Met de online escaperoom voelen jongeren met diabetes zich beter begrepen. Dit kan voorkomen dat zij zich buitengesloten voelen of gepest worden. “Ik speelde het diabetesspel in groep 8 om mijn klas en juf uit te leggen wat diabetes type 1 precies is”, zegt Tessa met diabetes type 1 die het spel testte. “Ook in de brugklas heb ik dit jaar met mijn nieuwe klasgenoten de online escaperoom gespeeld. Zij snappen nu beter wat diabetes is. Regelmatig vragen ze hoe het met mij gaat. Dat vind ik superfijn.”
Naast dat de online escaperoom diabetes op een laagdrempelige manier bespreekbaar maakt in de klas, kan het diabetesspel ook gespeeld worden met familie, vrienden of teamgenoten van een sportvereniging. Je speelt het spel in duo’s en met minimaal twee personen.
Door: Nationale Zorggids