(Novum) - Gemeenten mogen bij een aanvraag voor ondersteuning van mensen met een beperking niet kijken naar hun inkomen of vermogen. Dat blijkt uit drie uitspraken die de Centrale Raad van Beroep dinsdag deed. Volgens de hoogste rechter zouden de gemeenten daarmee inkomensbeleid voeren, wat niet de bedoeling is.
De raad erkent dat gemeenten rekening mogen houden met de eigen verantwoordelijkheid van burgers. Wie een aanvraag doet in het kader van de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) heeft namelijk al te maken met een eigen bijdrage.
De drie uitspraken liepen uiteen van het weigeren van een traplift, het niet toelaten tot de Regiotaxi en een vrouw van wie werd bepaald dat ze de kosten van de huishoudelijke verzorging zelf kon dragen. Tegen het oordeel van de raad kan geen hoger beroep worden ingesteld.
Ik ben verbaasd! Dus als mensen een spaarrekening hebben van 40.000 dan maakt het geen verschil? En huishoudelijke ondersteuning dan? En ondersteunende begeleiding dan? Daarbinnen dragen mensen ook bij, berekend op inkomen toch?