Iedere vrijdag kun je bij ons terecht voor een weekoverzicht waarin we kort terugblikken op de opvallendste, interessantste of belangrijkste nieuwsitems per werkdag. Deze week waren onder meer gedragstherapie bij chronische vermoeidheid na corona, zelfdoding, berisping huisarts, hulp bij zelfdoding en het medisch beroepsgeheim in het nieuws. In dit weekoverzicht de belangrijkste gebeurtenissen van deze week.
Maandag: gedragstherapie als oplossing voor chronische vermoeidheid na Covid-19
Mensen met aanhoudende moeheid na een covid-19-infectie hebben baat bij cognitieve gedragstherapie. Na de behandeling zijn de meeste patiënten minder vermoeid en kunnen ze zich beter concentreren. Dit kan cognitieve gedragstherapie voor ze doen.
Dinsdag: partner helpt doodzieke vriendin bij zelfdoding
Vorige week werd Michel (45) veroordeeld tot een celstraf van drie maanden voorwaardelijk met een proeftijd van twee jaar. Drie jaar geleden heeft hij namelijk zijn vriendin Evelien (39) geholpen met zelfdoding.
Woensdag: huisarts krijgt berisping voor uitdelen coronabewijzen tijdens pandemie
Een huisarts krijgt een berisping van het Tuchtcollege voor de Gezondheidszorg in Den Bosch omdat hij niet zorgvuldig is omgegaan met het afgeven van coronabewijzen, waarmee mensen tijdens de pandemie naar bijvoorbeeld het theater of op reis konden. De gezondheidsinspectie stelde dat de huisarts de bewijzen sowieso niet had mogen uitgeven. Daar gaat het college niet in mee. Lees hier waarom.
Donderdag: medisch beroepsgeheim: wanneer mogen zorgprofessionals dit schenden?
Artsen en andere geregistreerde zorgprofessionals in alle zorgsectoren hebben te maken met het medisch beroepsgeheim. Dit betekent dat zij moeten zwijgen over alles wat zij over een patiënt te weten komen. Patiënten moeten er hiermee op vertrouwen dat alle informatie vertrouwelijk is. Er zijn echter uitzonderingen. Wanneer mag het beroepsgeheim worden doorbroken?
Vrijdag: zelfdoding weer belangrijkste doodsoorzaak onder jongeren in 2022
In 2022 maakten 1916 mensen een einde aan hun leven. Dat waren er 54 meer dan in het jaar ervoor. Sinds 2018 is het aantal zelfdodingen per 100.000 inwoners stabiel. Het CBS deelde vandaag meer cijfers hierover.
Door: Nationale Zorggids