Feit of fictie: ‘Kruiden en specerijen zijn onschuldig’

Op het internet doen veel broodje-aapverhalen en hardnekkige mythes de ronde. Hierdoor ontstaat er veel onduidelijkheid. Wat is wel waar en wat niet? In de rubriek Feit of fictie onderzoeken we of een bepaalde claim een feit of een fabeltje is. Dit keer: “Kruiden en specerijen zijn onschuldig.”

Voor kruiden en specerijen zijn er meerdere toepassingen. Als je Indiaas kookt, gebruik je soms wel meer dan 12 verschillende soorten kruiden en specerijen per gerecht, en niet zo’n beetje ook. Alleen Garam masala bevat al tussen de 10 en 12 specerijen. Daarnaast zijn kruidensupplementen tegenwoordig populair. Veel mensen denken dat deze gezond of tenminste onschuldig zijn. Ze zijn tenslotte ‘natuurlijk’. Maar klopt dit wel?

Volgens het Voedingscentrum kan ‘normaal gebruik’ van kruiden en specerijen in de keuken geen kwaad. Dit helpt zelfs om minder zout te gebruiken en dat is goed voor de bloeddruk. Met ‘normaal gebruik’ wordt het op smaak brengen van eten bedoeld.

Plantengifstoffen

In sommige kruiden komen plantengifstoffen voor. Dit geldt onder andere voor anijs, dragon, venkel, basilicum, nootmuskaat, kaneel, sassafras, foelie en peper. Normaal gebruik van deze kruiden is geen probleem. Wees echter matig met kaneel, venkel, anijs en zoethout. Zoals altijd geldt dat gevarieerd eten tekorten en overschotten voorkomt, ook als het om kruiden en specerijen gaat. Verder is het bij kaneel belangrijk dat je de juiste soort koopt: Chinese kaneel is in grote hoeveelheden giftig, Ceylon-kaneel niet.

Kruidenpreparaten

Kruidenpreparaten zijn lang niet altijd veilig. Ten eerste is het toezicht op de samenstelling soms niet goed. Ook zitten er vaak te veel kruiden in. Sommige kruiden zijn ronduit giftig: denk aan efedra en kava kava. Verder kunnen kruiden de werking van medicijnen beïnvloeden. Lees hier alle veiligheidswaarschuwingen. Overleg altijd met een arts voordat je met kruidenpreparaten begint. Het Voedingscentrum raadt zwangere vrouwen hoe dan ook af kruidensupplementen te slikken.

Lees ook: Te veel vitamines plas je gewoon uit

Conclusie

Koken met kruiden en specerijen is over het algemeen veilig. Gebruik alleen niet te vaak anijs, venkel en kaneel. Kruidensupplementen zijn een ander verhaal. De veiligheid is niet altijd gegarandeerd, de concentraties zijn hoog en sommige kruiden zijn ronduit gevaarlijk. Ook kunnen deze kruiden de werking van medicijnen beïnvloeden. Het is dus beter om ze niet te gebruiken en als je dat wel wilt een arts te raadplegen.

Door: Nationale Zorggids / Æde de Jong
Bronnen: Voedingscentrum, Bijwerkingencentrum Lareb, NVWA