Normal_kaja-reichardt-wb1m8zefmeq-unsplash

Voor de jaarwisseling komen volgens minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid ruim 3 miljoen 60-plussers en zorgmedewerkers met patiëntencontact in aanmerking voor de booster in de zevende maand na de laatste vaccinatie of recente coronabesmetting. De teller stond eind vorige week op 700.000. Vanaf januari kan iedereen, in de zevende maand na vaccinatie of besmetting, een boostervaccinatie halen. Er wordt uitgenodigd van oud naar jong. Dit meldt Rijksoverheid. 

De komende weken schaalt de GGD met behulp van onder andere Defensie het prikvolume op. Deze week worden er ruim 350.000 boosters gezet en vanaf de week erna is de capaciteit 700.000 prikken. Dat blijft zo tot in maart. De 60-plussers en zorgmedewerkers komen, in de volgorde van oud naar jong en zo veel mogelijk in de 7e maand na vaccinatie of besmetting, aan de beurt. Vanaf januari komt de groep onder de 60 jaar, ook van oud naar jong, in aanmerking voor de booster.

XXL-locaties

Om het prikvolume op te voeren opent de GGD verspreid over het land 9 XXL-locaties en nog 9 extra locaties bovenop de huidige 70 priklocaties. D XXL-locaties komen in Amsterdam, Rijswijk, Emmen, Assen, Breda, Eindhoven, Maastricht, Helmond en Leeuwarden. In dunbevolktere gebieden worden kleinere locaties geopend zodat de reisafstand naar de priklocaties zo kort mogelijk is.

Hulpaanbod

De opschaling van de boostercampagne doet het RIVM en de GGD met verschillende partijen, zoals studenten, oud-verpleegkundigen, en dierenartsen. Mensen en organisaties die willen helpen kunnen zich melden bij de GGD. Binnen enkele dagen kan dit via de website ggdreservisten.nl. De GGD GHOR brengt alles in kaart en zal het aanbod matchen met de regionale GGD’en waar capaciteit nodig is.

Door: Nationale Zorggids