Een op de drie verzorgenden moet doorwerken bij coronaklachten

Een derde van de verzorgenden in verpleeghuizen en in de thuiszorg moet bij (milde) coronaklachten doorwerken van hun werkgever. Dit terwijl de uitslag van de coronatest nog niet bekend is. Een aantal van hen moet ook bij een positieve testuitslag werken. Dat meldt het Tijdschrift voor Verzorgenden.

Dit blijkt uit een enquête die Tijdschrift voor Verzorgenden hield onder bijna 600 verzorgenden. Bijna 85 procent gaf aan zich wel eens te laten testen bij (milde) klachten van covid-19. Tot de testuitslag bekend was, moest een derde van deze verzorgenden doorwerken. Cliënten en hun familieleden waren hiervan vrijwel nooit op de hoogte.

Personeelstekort

De verzorgenden moesten doorwerken, omdat de continuïteit van de zorg vanwege het personeelstekort anders in het geding kwam. Wel namen de meeste verzorgenden (85 procent) in afwachting van de testuitslag extra beschermende maatregelen op hun werk, zoals het dragen van persoonlijke beschermingsmiddelen (PBM).

Werken bij besmetting

Ongeveer een op de drie van de geteste verzorgenden bleek inderdaad covid-19 te hebben. Hiervan moest 8 procent alsnog komen werken. De voornaamste reden was het personeelstekort op de werkvloer. Een deel van hen deed administratieve taken, of werkte op een cohort-afdeling waar al besmette cliënten lagen. Niet alle besmette verzorgenden die moesten werken, kwamen daadwerkelijk opdagen. Sommigen meldden zich alsnog ziek.

Overheidsbeleid

Van de stemmers is 85 procent gevaccineerd tegen het coronavirus. Het kabinet had eerder met de boosterprik voor verzorgenden moeten komen, vindt 72 procent. Driekwart (78 procent) van de verzorgenden geeft aan ontevreden te zijn over het kabinetsbeleid als het gaat om coronamaatregelen in de zorg.

Richtlijn RIVM

In de richtlijn van het RIVM staat dat zorgmedewerkers met klachten moeten thuisblijven totdat de testuitslag bekend is. ‘Alleen in uitzonderingssituaties, waarbij de continuïteit van zorg in het geding kan komen door dreigende personele krapte, is er ruimte voor uitzonderingen op quarantaine-/thuisblijfmaatregelen voor zorgmedewerkers’, meldt de richtlijn.

Door: Nationale Zorggids