Uit onderzoek van EenVandaag blijkt dat een merendeel van de ruim 27.000 panelleden voor een vaccinatieplicht voor zorgmedewerkers zijn. Het is alleen verantwoord om met kwetsbare mensen te werken, als het zorgpersoneel gevaccineerd is. Zorgverleners zelf zijn niet te spreken over zo’n verplichting. Dit meldt EenVandaag.
Nederlanders zijn terughoudend over een vaccinatieplicht, om bijvoorbeeld weer naar kantoor te kunnen. Maar als het gaat om vaccinatie van zorgpersoneel, denkt men daar anders over. Omdat iedere zorgverlener in contact komt met kwetsbaren, is het een risico om ongevaccineerd te zijn.
Merendeel zorgmedewerkers ziet vaccinatieplicht niet zitten
De bijna 800 ondervraagde zorgverleners denken daar anders over. Niemand mag verplicht worden om zich te laten vaccineren, ook zorgpersoneel niet, vinden zij. “Of zij dan nog op dezelfde manier hun werk kunnen en mogen doen, is dan de kwestie”, zegt iemand hierover. De vrees is ook dat een vaccinatieplicht het nóg moeilijker maakt om personeel voor de zorg te vinden én behouden. Toch is 40 procent voor een prikplicht, omdat ze het ze verantwoordelijk zijn voor het welzijn en de gezondheid van hun patiënten. Andere voorstanders zijn moe van 1,5 jaar pandemie en zien vaccinatie als enige uitweg.
Onderzoek van NU'91 onder verpleegkundigen en verzorgenden liet een soortgelijke conclusie zien.
Door: Nationale Zorggids