Sinds de uitspraak van de Hoge Raad over een verpleeghuisarts die euthanasie pleegde op een van haar dementerende patiënten, kunnen Rinus Otte van het Openbaar Ministerie (OM) en de euthanasiecommissie niet meer met elkaar door één deur. De Regionale Toetsingscommissies Euthanasie (RTE) zouden de uitspraak verkeerd uitleggen in de euthanasiecode, stelt Otte. Meer patiënten kunnen hierdoor aanspraak maken op euthanasie. Meer dan de wet toestaat. Dit meldt Trouw.
In de euthanasiecommissies zitten ethici, juristen en artsen. Zij hebben de euthanasiecode hernieuwd nadat de verpleeghuisarts werd vrijgesproken van onzorgvuldig handelen bij euthanasie. De nieuwe code stelt onder meer dat een schriftelijke wilsverklaring open is voor interpretatie als die niet helder blijkt. Het is aan de artsen om te oordelen of aan de wet is voldaan, zo staat ook in de richtlijn. Rinus Otte van het OM schrijft in brieven aan de RTE dat hij vindt dat deze nieuwe code tegen de wet ingaat. Volgens een woordvoerder van de artsenfederatie KNMG wordt deze kritiek gedeeld binnen het veld.
Artsenvervolging
Uit de brieven van Otte blijkt dat het OM over kan gaan op vervolging, ofwel beschuldiging van moord, als een arts de nieuwe richtlijnen volgt én de uitvoering ervan als zorgvuldig wordt gezien door de RTE. Het OM wil dat minister Ferd Grapperhaus van Justitie en Veiligheid onafhankelijk onderzoek laat uitvoeren naar de euthanasiecommissies. De RTE’s zouden tegenwoordig namelijk bijna nooit meer stellen dat een arts een euthanasie onzorgvuldig heeft uitgevoerd. Het OM handelt niet vanuit wantrouwen, maar wil wel dat er onafhankelijk toezicht is op de commissies.
Door: Nationale Zorggids