Iedere vrijdag kun je bij ons terecht voor een weekoverzicht waarin we kort terugblikken op de opvallendste, interessantste of meest nieuwswaardige nieuwsitems per werkdag. Nog steeds beheersen het coronavirus, de maatregelen tegen verdere verspreiding en de coronavaccinatie het dagelijkse nieuws. In dit weekoverzicht de belangrijkste gebeurtenissen en bekendmakingen rond de coronacrisis van deze week.
Maandag: voor het eerst sinds coronacrisis geen doden door corona in verpleeghuizen
Afgelopen weekend is voor het eerst sinds het begin van de coronacrisis in maart 2020 geen oudere in een verpleeghuis overleden aan de gevolgen van Covid-19. Ook zijn er geen nieuwe besmettingen vastgesteld.
Dinsdag: ‘Mensen houden zich te weinig aan maatregelen, risico opleving’
Mensen gedragen zich nu alsof de aangekondigde verruiming van de coronamaatregelen van eind juni al is doorgevoerd. En dat daarna de basismaatregelen meteen van tafel zijn, constateren deskundigen in de Tweede Kamer. "De boodschap dat we er nog niet zijn, komt niet aan".
Woensdag: vaccinatiebereidheid Nederlanders stijgt naar 87 procent
De bereidheid onder de bevolking om zich te laten vaccineren tegen corona neemt nog altijd toe. De vaccinatiebereidheid is tussen halverwege mei en begin juni toegenomen van 84 naar 87 procent. Dat betekent dat 87 procent van de Nederlanders van 16 jaar en ouder een prik heeft gehad of van plan is die te gaan halen.
Donderdag: het gele boekje: wat is het en wat kun je ermee na inenting tegen corona?
Sinds een paar weken kunnen mensen die gevaccineerd zijn tegen corona bij de GGD een stempel laten zetten in hun gele boekje. Maar wat is dit gele boekje nu eigenlijk? En is het een officieel vaccinatiebewijs tegen corona? En hoe kom je er eigenlijk aan? Wij leggen het uit.
Vrijdag: sms’jes Rutte over bestrijding coronavirus openbaar gemaakt
Na een strijd van meer dan een jaar heeft het ministerie van Algemene Zaken een verzameling sms'jes van premier Mark Rutte over de coronabestrijding openbaar gemaakt. De Volkskrant diende vorig jaar maart al een verzoek in op basis van de Wet openbaarheid van bestuur (Wob), maar stuitte telkens op tegenwerking van Algemene Zaken. Uiteindelijk stapte de Volkskrant naar de rechter om de openbaarmaking af te dwingen.
Door: Nationale Zorggids