Een Brabantse thuiszorgorganisatie heeft vermoedelijk indicatiestellingen vervalst. Daarbij is bewust een andere werkelijkheid geschetst, waardoor zorggelden niet juist zijn besteed. De Recherche Zorg van de Inspectie Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW) is een onderzoek gestart en heeft een woning doorzocht. Het onderzoek staat onder leiding van het Functioneel Parket van het Openbaar Ministerie (OM). Dit meldt Inspectie SZW.
Het onderzoek richt zich op een thuiszorgorganisatie en de vermoedelijk leidinggevenden van deze organisatie. Zij worden verdacht van valsheid in geschrifte en oplichting. Om bepaalde vormen van thuiszorg te kunnen declareren is bij de zorgverzekeraar een indicatiestelling nodig. De verdenking in dit onderzoek richt zich op het valselijk opmaken van indicatiestellingen voor thuiszorg en het gebruikmaken van deze indicatiestellingen.
Woning doorzocht
Op woensdag 5 augustus heeft de Inspectie SZW een woning in de gemeente Zundert, provincie Noord-Brabant, doorzocht. Bij de doorzoeking is beslag gelegd op onder meer computers, administratie en geld. Het onderzoek startte na aangifte van zorgverzekeraar CZ bij de Inspectie SZW. CZ deed aangifte van valsheid in geschrifte en oplichting door de thuiszorgorganisatie. Volgens CZ had de organisatie bewust een niet-bestaande werkelijkheid geschetst dat de indicaties waren gesteld door bevoegde indicatiestellers. De thuiszorgorganisatie heeft daarvoor namen en gegevens gebruikt van bevoegde indicatiestellers, zonder hun medeweten en goedkeuring.
Niet gekwalificeerd
De persoon of personen die de valse indicatiestellingen wél hebben opgemaakt zijn niet gekwalificeerd. Hierdoor is het onbekend of de nodige zorg juist geïndiceerd is, en of de juiste zorg vervolgens is verleend. Hierdoor komt het welzijn van zorgbehoevenden in gevaar. Fraude in de zorg is dus niet alleen gekoppeld aan onterechte betalingen. Er is ook een risico voor degene die de zorg ontvangt.
Door: Nationale Zorggids