Normal_ouderen__wandelstok

Kort voor de Provinciale Statenverkiezing heeft het kabinet haar steun uitgesproken voor het gehele manifest ‘Waardig ouder worden’ van de ChristenUnie. De politieke partij kwam in 2017 met dit manifest om zo een antwoord te geven op het thema voltooid leven. Het nieuwe logo van het manifest is eerder deze maand onthuld door minister De Jonge van Volksgezondheid. De minister wil de suggesties overnemen die in het manifest staan. Dit meldt Volkskrant.

Het overnemen van deze suggesties zou er volgens De Jonge voor zorgen dat ouderen in Nederland waardig oud mogen worden. Het gaat in de discussie met name om het zelfbeschikkingsrecht om te besluiten uit het leven te stappen, ook als er geen sprake is van ernstig lijden. Het verschilt daarmee met euthanasie, waarbij iemand uitzichtloos en ondraagbaar lijdt voordat tot goedkeuring overgegaan kan worden. Steeds meer ouderen zien hun leven als voltooid en willen daarom de vrijheid om te kiezen voor een vrijwillig levenseinde.

Leven tot aan de natuurlijke dood

In de politiek ontstond een tweedelig, waarbij de christelijke partijen aansturen op leven tot aan de natuurlijke dood. Partijen zoals D66 en VVD stellen dat mensen ook zelf het recht moeten hebben om te mogen bepalen over hun levenseinde. Dat het kabinet nu het manifest steunt van de ChristenUnie, zorgt voor een meer gezamenlijke aanpak voor ouderen. Zo staan er veel goede punten in het manifest, bijvoorbeeld over de aanpak van verpleeghuizen die in slechte staat verkeren.

Gulden middenweg

De timing van de steun is opvallend, zo vlak voor de Provinciale Statenverkiezing. Kabinet Rutte III heeft bij aantreding voor een gulden middenweg gekozen. Zo is er een onderzoek gestart naar het voltooid leven, maar worden ook aanbevelingen van het manifest overgenomen. Pia Dijkstra van D66 stelt dat medisch-ethische kwesties altijd lastig zijn en dat mensen vooral hun eigen opvatting volgen. “Dat kan nog een verrassende uitkomst opleveren.”

Door: Nationale Zorggids