Het strafrechtelijk onderzoek dat tegen Coöperatie Laatste Wil loopt, heeft zeker 750 leden doen besluiten om afscheid te nemen. Ze voelen zich bedrogen en vinden dat de coöperatie hen onder valse voorwendselen heeft aangetrokken. Met het verlies van ruim 750 leden, zijn er nog 22.905 mensen lid. Afgelopen september waren dat er slechts een paar duizend. Dat meldt het Brabants Dagblad.
Het Openbaar Ministerie is een strafrechtelijk onderzoek begonnen naar Coöperatie Laatste Wil (CLW) omdat een 19-jarige vrouw eind februari zelfmoord pleegde met het middel dat CLW promootte. Hoewel de Coöperatie het belachelijk vindt dat dit onderzoek is opgestart, heeft het al haar activiteiten inmiddels wel gestaakt.
Eén van de leden dit zijn lidmaatschap opzegt vertelt: “Ik voel mij door het bestuur erg benadeeld. Ik ben lid geworden omdat ik op leeftijd ben en straks niet naar het einde wil sukkelen. Blijkbaar zijn er mensen die je dat einde beloven, maar uiteindelijk dus charlatans blijken.” Hij was aan het sparen voor de poeder en het kluisje, maar door alles wat er nu gaande is heeft hij het gevoel genept te zijn. Het ex-lid denkt zelfs dat geen enkel lid het zelfdodingspoeder echt had gekregen.
Het poeder en de kluis kostten samen 180 euro. Dat terwijl het middel op andere plekken verkrijgbaar was voor een paar euro. Andere voormalige leden twijfelen nu ook aan het grote bedrag dat CLW vroeg. Bovendien krijgen ze hun inschrijfgeld niet terug, ook al krijgen ze geen poeder en geen kluisje meer. De coöperatie zegt het geldbedrag te kunnen rechtvaardigen. Zo zou het geld nodig zijn voor de aanschaf en veiligheid van de kluisjes, maar ook de juridische kosten en het toxicologisch onderzoek dat werd gedaan naar het middel. De inschrijfkosten á 22,50 euro krijgen de leden inderdaad niet terug, omdat het om een te laag bedrag gaat, zegt bestuurslid Petra de Jong.
Door: Redactie Nationale Zorggids