Verpleeghuizen in de Achterhoek kunnen geen mensen meer opnemen, tenzij het om een crisissituatie gaat. Cliënten worden noodgedwongen naar verpleeghuizen ver buiten de regio gestuurd. Dat meldt de Gelderlander.
Bestuurders Hans Metzemaekers van Azora en Mark Horstik van de Gouden Leeuw Groep trekken aan de bel. De bezetting en beschikbaarheid in verpleeghuizen is de afgelopen jaren onveranderd gebleven, ondanks de toenemende vergrijzing. Verzorgingstehuizen hebben hun deuren moeten sluiten en de overheid verwacht van de ouderen dat zij langer zelfstandig thuis kunnen blijven wonen. Hierdoor wordt een groot beroep gedaan op thuiszorgmedewerkers, want zij krijgen steeds meer te maken met complexe zorgvragen.
Ouderen komen op de wachtlijst te staan zodra opname in een verpleeghuis noodzakelijk is. Maar vooralsnog worden zij niet geplaatst, omdat patiënten in crisissituaties voorrang krijgen. Het komt regelmatig voor dat iemand pas geplaatst wordt als deze zelf acuut zorg nodig heeft.
“Ik vind dat dat maatschappelijk niet kan. Opname gebeurt tegenwoordig nooit rustig en weloverwogen, maar altijd in crisis. Dan heeft iemand weinig meer te kiezen waar hij terechtkomt. Het is maar net waar er op dat moment plek is”, zegt Metzemaekers.
De bestuurders willen dat verpleeghuisinstellingen meer personeel inzetten en ruimte beschikbaar stellen zodat mensen ook mensen zonder crisissituatie opgenomen kunnen worden. Inmiddels is het probleem neergelegd bij het ministerie van Volksgezondheid, maar dat heeft nog geen resultaten opgeleverd.
Door: Redactie Nationale Zorggids