Omdat er nog maar weinig bekend is over veilig zwanger zijn voor vrouwen met een aangeboren hartafwijking, gaat hoogleraar cardiologie Jolien-Roos Hesselink van het Erasmus MC hier onderzoek naar doen. Voor een gezond hart is een zwangerschap al hard werken. Het hart van vrouwen met een aangeboren hartafwijking krijgt nog meer te verduren en daarom is goede begeleiding noodzakelijk. Dit meldt Erasmus MC.
De studie ROPAC van Roos-Hesselink onderzoekt vrouwen met een aangeboren hartafwijking tijdens de zwangerschap en na de geboorte van hun kind. Onderzoekers in 56 verschillende landen houden zich bezig met vroeggeboorte, dysmature baby’s en welke vorm van bevalling het veiligst is. Ook willen ze weten welke medicatie veilig is om tijdens de zwangerschap te gebruiken en welke dat niet is.
Zwangerschap toelaten als het kan
De studie is al een tijdje gaande, maar een nieuw onderdeel wordt nu vormgegeven. Daarin richten de onderzoekers zich op vrouwen met een vervangen hartklep en vrouwen met een aangeboren aandoening van de aorta. Roos-Hesselink wil voor zoveel mogelijk vrouwen met een aangeboren hartafwijking mogelijk maken dat ze veilig zwanger kunnen worden. “Als het even kan, laten we het toe en begeleiden we het goed.”
Door: Nationale Zorggids