Normal_zwanger_verloskundige_gynaecoloog

Actieve zwangeren hebben minder risico op gezondheidsproblemen zoals zwangerschapsdiabetes en bloeddrukproblemen. Het is een misvatting dat vrouwen die in verwachting zijn niet moeten sporten, want bewegen gaat vooral tijdens de zwangerschap gepaard met gezondheidsvoordelen voor moeder en kind, zeggen sportgynaecoloog Luc Bayens en fysiotherapeut Tessy Boedt. 

Niet alleen is het risico op zwangerschapsdiabetes, bloeddrukproblemen en bekken- en rugpijn kleiner, ook is de kans op een gecompliceerde bevalling kleiner.  Boedt legt uit: “Niemand die onvoorbereid een marathon loopt. Waarom zou je dan niet voor je zwangerschap trainen? Je hebt meer kans op een ongecompliceerde bevalling, én er worden doorgaans minder hulpmiddelen gebruikt.”

Doordat kindjes van actieve moeders net iets minder wegen dan kinderen van niet-actieve moeders, is de kans op een keizersnede ook kleiner. Sportende vrouwen hebben bovendien minder tijd nodig om het kindje op de wereld te zetten. Dankzij hun sterkere spieren en betere beheersing van spieren kunnen ze gericht persen.

Apgarscore

Uit onderzoek blijkt bovendien dat de apgarscore van baby’s van actieve moeders nét iets hoger ligt dan bij baby’s van niet sportende moeders. De apgarscore is gebaseerd op de kwaliteit van de ademhaling, hartslag en reactie op stimuli direct na de geboorte. Kindjes van moeders die niet sportten, hadden een score die schommelde tussen de 6 en 10. Kindjes van moeders die wel sportten, scoorden 1 tot 2 punten hoger. “Na enkele maanden hadden ze betere motorische vaardigheden en maar liefst 18 jaar later waren er nog altijd duidelijke intellectuele verschillen”, zegt Bayens.

Door: Nationale Zorggids