Normal_zwanger__geboorte__zwangerschap

Vrouwen die voorafgaand aan de bevalling hypnosetraining krijgen, hebben tijdens het baren evenveel pijnstilling nodig als aanstaande moeders die deze ondersteuning niet krijgen. Dat blijkt uit een Australisch onderzoek onder 448 zwangere vrouwen, zo meldt Medical Facts.

Een therapeut bracht de vrouwen met een zwangerschap van minstens 34 weken drie keer onder hypnose en gaf ze bovendien een instructie-CD met aanwijzingen voor hypnotische ontspanningsoefeningen tijdens de bevalling. Een tweede groep vrouwen luisterde voor het onderzoek naar de CD in het bijzijn van een niet in hypnose getrainde verpleegkundige en een derde groep kreeg alleen standaardzorg. Overigens kwam minder dan de helft van de vrouwen in de hypnosegroep ook daadwerkelijk bij alle drie de sessies opdagen.

De onderzoekers vroegen zich met name af of hypnosetraining het percentage vrouwen kon terugdringen dat gedurende de bevalling pijnstilling nodig had, zoals spierinjecties met opioïden of een ruggenprik. Een significant verschil vonden ze echter niet: van de gehypnotiseerde vrouwen gebruikte 81,2 procent minstens één vorm van pijnstilling, tegenover 76,9 procent van de controlegroep. Ook voor alle andere gemeten parameters, zoals de manier en duur van bevallen of het aantal dagen dat de vrouwen na de bevalling in het ziekenhuis bleven, vonden de onderzoekers geen verschillen. Tegen de verwachtingen in was het bij de gehypnotiseerde vrouwen significant vaker nodig de bevalling in te leiden.

Medisch gezien lijkt hypnose de bevalling niet te vergemakkelijken, volgens de onderzoekers aan  de universiteit in Adelaide. Wel merken ze op dat de helft van de gehypnotiseerde vrouwen aangaf het gevoel te hebben dat de hypnose tijdens de bevalling had geholpen. Of dat gevoel opweegt tegen een schijnbaar grotere kans dat de bevalling moet worden ingeleid is twijfelachtig.

© Nationale Zorggids