ouders, kinderen

GRONINGEN (Novum) - Ouders vinden het niet zo belangrijk dat hun kind gehoorzaam is. Dat blijkt vrijdag uit het Opvoedonderzoek van dagblad Trouw. De meeste ouders vinden wel dat andermans kinderen wat gehoorzamer mogen zijn. Van de ondervraagde mensen met kinderen vindt 61 procent dat veel kinderen 'te vrij worden gelaten' door hun ouders.

Gehoorzaamheid wordt nu nog minder belangrijk gevonden dan dertig jaar geleden, vlak na de anti-autoritaire flowerpowertijd. De meeste ondervraagden vinden dat ze genoeg gezag hebben als ouder. Tien procent geeft aan strenger te willen zijn.

Ouders vinden eerlijkheid de belangrijkste eigenschap voor hun kroost. Ook zien ze graag dat hun kind zelfstandig, open, kritisch, zelfbewust en behulpzaam is en rekening houdt met anderen.

Minister van Binnenlandse Zaken Ronald Plasterk (PvdA) riep ouders vorige week nog op hun kinderen beter op te voeden. Vaders en moeders verzaken volgens de bewindsman vaak hun ouderlijke taak. Plasterk deed zijn uitspraken als reactie op een rapport over geweld tegen ambtenaren.