Grote problemen met ketamine en 3-MMC in Geertruidenberg

De gemeente Geertruidenberg worstelt met het ketamine- en 3-MMC-gebruik onder jongeren. Volgens jongerenwerkers van welzijnsorganisatie Surplus zijn de drugs gemakkelijk te kopen, waardoor het op grote schaal gebruikt kan worden. Apps als Snapchat of Telegram voorzien in een behoefte om op een laagdrempelige manier aan drugs te komen. Dit meldt NU.nl. 

Een ouder van een drugsverslaafd kind die anoniem wil blijven weet wie de dealers in de gemeente zijn en dat zij er alles aan doen om hun jonge klanten verslaafd te houden. “Het lijkt onderhand wel of heel de jeugd aan die rotzooi zit en de maatschappij kijkt machteloos toe.”

Alcoholgebruik Geertruidenberg

Naast ketamine en 3-MMC, zijn jongeren in Geertruidenberg ook dol op alcohol. In de gemeente is het gebruik onder middelbarescholieren hoger dan het landelijke gemiddelde. 42 procent van de tweede- en vierdeklassers in Geertruidenberg hebben al eens alcohol gehad, terwijl dat percentage in de rest van West-Brabant op 32 procent ligt.

Experimenteren is normaal

Ouders en jongerenwerkers hebben zorgen over het gebruik dat de afgelopen jaren is geïntensiveerd. Volgens jongerenwerker Jamie is het normaal dat tieners experimenteren, maar loopt het in Geertruidenberg al snel uit de hand. “Er wordt hier heel ‘casual’ gepraat over harddrugs en de bijbehorende criminaliteit, alsof het de normaalste zaak van de wereld is.”

Door: Nationale Zorggids / Johanne Levinsky