De Tweede Kamer, het kabinet, gemeenten en werkgevers moeten nu echt werk gaan maken van het stoppen met gesloten jeugdzorg. Ook moet er geïnvesteerd worden in alternatieve zorg. Dat schrijven drie ervaringsdeskundige jongeren in hun position paper Stoppen met gesloten jeugdzorg, meldt het Nederlands Jeugdinstituut (NJi).
Volgens de drie jongeren, die zijn aangesloten bij stichting ExpEx, is al het onderzoek over kinderen in gesloten jeugdzorg eenduidig: zij leven er in onveiligheid en gaan er met meer schade weg. Daar moet een eind aan komen, schrijven ze.
Stoppen met gesloten jeugdzorg
Begin december 2021 nam de Tweede Kamer kamerbreed een motie aan over het stoppen met gesloten jeugdzorg. Maar alleen de ambitie om te stoppen is volgens de ervaringsdeskundige jongeren niet voldoende. Er moet ook geïnvesteerd worden in een alternatief. Niet alleen in intensieve zorg, maar ook in lichtere zorg en preventieve vormen van zorg om erger te voorkomen. Ook moet de gesloten jeugdzorg kunnen afbouwen op een manier die niet belastend is voor de jongeren.
Er is landelijke sturing nodig om instellingen en gemeenten hiervoor verantwoordelijk te houden. De jongeren willen dat de Tweede Kamer opdracht geeft tot het maken van een uitvoeringsplan met gemeenten, werkgevers, ervaringsdeskundigen en professionals. In het plan moeten een tijdspad, verantwoordelijken en financiering duidelijk zijn vastgelegd.
Excuses van overheid
Tenslotte roepen de ervaringsdeskundige jongeren de overheid op om haar excuus te maken aan alle kinderen en jongeren die beschadigd zijn door gesloten jeugdzorg. Omdat hun schoolloopbanen veelal stukgelopen zijn doordat zij geen passend onderwijs aangeboden kregen, is hun positie in de samenleving bijzonder kwetsbaar, aldus de jongeren.
Door: Nationale Zorggids
Bron: het NJi