Normal_kinderopvang_peuter

Kleine knoopcelbatterijen zitten in veel producten in en om het huis. Ze zijn soms makkelijk te vinden door (zeer) jonge kinderen. En dat is een probleem, want kinderen kunnen deze kleine, en soms levensgevaarlijke, batterijen inslikken. Komt dit batterijtje in de maag of darmen, dan komt het meestal wel goed. Maar als een batterij in de slokdarm terechtkomt, kan dit ernstige gevolgen hebben. Kinderartsen waarschuwen al jaren voor de gevolgen van het inslikken van zo’n batterij en nu komt er eindelijk een Europese richtlijn. Dit meldt RTL nieuws.

Kinderarts Lissy de Ridder van het Erasmus MC is mede-opsteller van de richtlijn. Zij wil dat ouders weten hoe gevaarlijk het is om een knoop- of knoopcelbatterij in te slikken. Komt zo’n batterij in de slokdarm vast te zitten, dan is dat levensgevaarlijk. “De batterij moet er zo snel mogelijk uit. Als dat binnen twee uur lukt, dan heb je geluk. Maar als die er langer in zit, dan is er schade, ernstige schade, en soms overlijden kinderen eraan”, aldus De Ridder.

Preventie en bewustzijn

De richtlijn zet in op preventie. Artsen komen vaak pas in actie als het te laat is. Daarom is het belangrijk dat ouders weten dat ze knoopbatterijen niet op elke plek in huis kunnen laten liggen. Zien ouders het gebeuren, dan is het zaak om meteen met een arts te bellen. Wachten tot het kind gaat poepen is niet verstandig, omdat de locatie van de batterij van levensbelang is.

Door: Nationale Zorggids