De keuzetool www.hpvkeuzehulp.nl wordt sinds vandaag door RIVM ingezet om ouders te helpen bij het maken van een geïnformeerde keuze over HPV-vaccinatie. Bezoekers krijgen persoonlijk advies van twee virtuele assistenten, een moeder en een dokter. Ook is er veel achtergrondinformatie te vinden, handig verdeeld in verschillende thema’s. Uit onderzoek blijkt dat moeders zeer tevreden zijn over deze nieuwe manier van communiceren. Dit melden RIVM, TNO en Universiteit Maastricht.
TNO en de Universiteit Maastricht ontwikkelden, met subsidie van ZonMw, de online keuzehulp samen met moeders en professionals. Met een uitgebreid veldexperiment is de keuzetool onder ruim achthonderd moeders onderzocht op gebruik, effectiviteit en acceptatie. Daaruit blijkt dat moeders zeer tevreden zijn over dit nieuwe hulpmiddel. Zij twijfelen minder, voelen zich beter geïnformeerd over de HPV-vaccinatie en zijn meer bereid hun dochter(s) te laten vaccineren. Gezien de positieve resultaten wordt gekeken of dit hulpmiddel ook ingezet kan worden bij andere vaccinaties, bijvoorbeeld de nieuwe kinkhoestvaccinatie voor zwangere vrouwen.
Onderzoek: persoonlijke informatie op maat nodig
Sinds 2010 krijgen meisjes op de leeftijd van 12/13 jaar een vaccinatie aangeboden tegen HPV. Sinds de start van de HPV-vaccinatie is de vaccinatiegraad lager dan andere vaccinaties uit het Rijksvaccinatieprogramma (46 procent in 2017). Onderzoek wees uit dat moeders een belangrijke rol spelen bij de keuze over de HPV-vaccinatie. Zij hebben vragen over de werkzaamheid, veiligheid en bijwerkingen van de vaccinatie. Een kwart van de moeders twijfelt over de gemaakte keuze. Er is behoefte aan meer persoonlijke voorlichting op maat. De keuzetool voorziet in deze behoefte.
Door: Nationale Zorggids