Logo_consumentenbond_logo

De Consumentenbond heeft onlangs vijftien traphekjes getest op hun veiligheid, waarbij acht zeer slecht scoorden. Ouders worden afgeraden om deze specifieke traphakken te kopen. Sommige zijn gammel en kunnen het gewicht van een vallend kind niet opvangen, anderen verschuiven waardoor ze los komen te zitten of gaan snel stuk. Dit meldt NRC.

De acht traphekjes die niet veilig waren, zijn door de Consumentenbond op een zwarte lijst gezet. Vorig jaar haalden alle geteste traphekjes nog een voldoende. Niet alle traphekjes hoeven aan de Europese norm te voldoen, maar dit wordt vaak wel op de verpakking gezet om ouders te overtuigen van de veiligheid. Het vermelden van deze norm is niet altijd een goede maatstaaf.

De onveiligheid van zes traphekjes had te maken met de manier waarop zij aan de trap bevestigd waren. Dit kon met een klevende strip, die echter niet genoeg plakte om ook daadwerkelijk veilig te zijn. Met een test waarbij gesimuleerd wordt dat een kind 10.000 keer aan het hekje rammelt, bleken de bevestigingspunten te verschuiven waardoor het op een gegeven moment naar beneden valt. Ook de automatische sluiting werkte niet altijd goed. Daarnaast haalde voor de gewichtstest niet ieder trapje de test. Er werd een gewicht van tien kilo tegenaan geworpen, wat het gewicht van een kind moet nabootsen. De traphekjes braken af, waardoor het kind in de praktijk alsnog van de trap kan vallen.

Zwarte lijst controleren

Momenteel gelden er nog geen terugroepacties voor de onveilige traphekjes. Ouders die op het punt staan om een traphek aan te schaffen, ook tweedehands, worden aangeraden om de test en de zwarte lijst van de Consumentenbond te lezen om zo een veilige keuze te maken.

Door: Nationale Zorggids