Normal_jeugdzorg

Kinderen van ouders met verschillende religies of verschillen in religieuze activiteiten hebben een grotere kans op probleemgedrag, agressiviteit en zelfs depressies. Dit zegt promovenda Willeke van der Jagt-Jelsma van de Radboud Universiteit Nijmegen. Hulpverleners in de geestelijke gezondheidszorg (ggz) zouden er goed aan doen om ook religie in het leven van de jongere en zijn ouders mee te nemen in de zorg en ondersteuning aan deze jongeren. Dat melden het Nederlands Jeugdinstituut (NJi) en Radboud Universiteit. 

Ouders die niet gelijkmatig religieus zijn, lopen het risico dat hun kind rondloopt met angst- en/of depressieklachten. Wanneer ouders het niet eens zijn op religieus niveau, kan dat bovendien leiden tot crimineel gedrag bij het kind. Kinderen van ouders die even religieus zijn, hebben hier stukken minder last van, zegt Van der Jagt-Jelsma.

Toch zijn de gevonden banden niet sterk “wat meerdere factoren kunnen verklaren, waaronder de complexiteit van het meten van religiositeit en het feit dat de ontwikkeling naar volwassenheid een dynamische periode is waar veel factoren van invloed zijn”. Zorgverleners die in de hulp aan ouders en kinderen rekening houden met religie binnen het gezin, kunnen beter inzicht krijgen in de geestelijke gezondheid van het kind.

De promovenda haalde haar gegevens uit een grootschalig TRAILS-onderzoek, waarbinnen jongeren tot in de volwassenheid gevold worden.

Door: Redactie Nationale Zorggids