Er komen steeds meer jongeren met acute psychische problemen binnen bij de jeugdpsychiatrie in Groningen en Drenthe. Het gaat om een behoorlijke toename, waar experts op dit moment geen directe verklaring voor hebben. Verder onderzoek moet uitwijzen waar de stijging vandaan komt. In Assen komen de meeste crisisgevallen binnen. Dit meldt Dagblad van het Noorden.
Voorheen kregen psychiaters in hun weekenddienst eens per twee weken te maken met een spoedgeval. “Nu zijn er er ineens vijf of meer per weekend”, zegt Peter Dijkshoorn van Accare. Bij zo’n spoedgeval kan het gaan om gedragsproblemen waardoor de jongere niet meer thuis kan wonen, maar ook om zelfmoordpogingen en verward gedrag. De jongeren komen terecht bij één van de instellingen voor jeugdpsychiatrie in Groningen of Drenthe.
Door de invoering van wijkteams is het mogelijk dat problemen sneller worden gesignaleerd. “Doordat die kansarme jongeren nu ook gemakkelijker toegang tot de zorg hebben, komen ze ook in complexere situaties eerder bij ons terecht”, aldus Dijkshoorn. Echter zorgen de wachttijden in de geestelijke gezondheidszorg (ggz) er voor dat jongeren in het algemeen langer moeten wachten voor zij geholpen worden. Zorgaanbieders stellen al langer dat dit er juist voor kan zorgen dat er meer crisisgevallen zijn omdat de situatie escaleert voordat goede hulp geboden kan worden.
In beide provincies werken gemeenten aan een oplossing om de wachttijden binnen de ggz te beperken. Dit wordt onder andere gedaan door te onderhandelen over nieuwe langdurige contracten met jeugdhulporganisaties. Ook wordt overwogen om tijdelijk geen budgetplafond te hanteren. “Dit betekent dat we alle zorg sowieso vergoed krijgen.”
Door: Redactie Nationale Zorggids
Ik denk dat het propbleem complexer is Jaap. Er zijn de laatste jaren nogal wat verhuizingen geweest van probleem gevallen vanuit de randstad. Daar zitten veel mensen tussen die het desondanks niet redden en deze problemen komen nu boven. En de politiek maar bezuinigen.
XTC zeker in combinatie met drank