Kinderen en hun gezinnen moeten vaak te lang wachten op adequate zorg nu gemeenten verantwoordelijk zijn voor de jeugdzorg. Volgens patiëntenkoepel Landelijk Platform GGz hebben gemeenten niet genoeg kennis en middelen om de zorg te bieden die nodig is. Daarom wil de koepel zelf actie ondernemen om deze kinderen snel de zorg te bieden die zij nodig hebben. Dit meldt Nieuwsuur.
Nog te vaak komt het voor dat ouders en kinderen lang moeten wachten om zorg te krijgen. Volgens Landelijk Platform GGz is het daarom verstandig om een apart loket in te stellen dat er voor kan zorgen dat snelle zorg geleverd wordt bij de gezinnen die dat nodig hebben. Met een doorzettingsmacht zou het loket ook via ongecontracteerde zorgaanbieders snel adequate zorg kunnen bieden.
De lange wachttijden binnen de jeugdzorg zijn een doorn in het oog van de patiëntenkoepel. “Ouders van een kind met een ernstige eetstoornis hebben talloze intakegesprekken gevoerd, maar kregen steeds te maken met een wachttijd van drie maanden.” Het loket zou in zo'n geval snelle hulp kunnen aanbieden aan het gezin, waardoor de gezondheid van het kind met zo'n eetstoornis belangrijker is dan gecontracteerde zorg.
Staatssecretaris Van Rijn voelt niets voor het plan van Landelijk Platform GGZ. “Als een kind snel jeugdhulp nodig heeft, moet dat snel geregeld worden door gemeenten en instellingen. Dat is de afspraak die gemeenten vorig jaar nog hebben bevestigd.” Een Kamermeerderheid van CDA, PvdA, D66 en SP zien wel mogelijkheden in het plan en vinden dat Van Rijn met een oplossing moet komen.
© Nationale Zorggids