Na acht jaar waarin het ziekteverzuim van medewerkers steeds toenam, is het in 2023 eindelijk weer afgenomen naar 5,3 procent. In 2022 was het ziekteverzuim nog 5,6 procent. Vorig jaar werden 53 van de duizend te werken dagen verzuimd door ziekte. Vooral minder mensen in de horeca meldden zich ziek. Het ziekteverzuim in de zorg is nog altijd het hoogst, met 7,4 procent in 2023, ondanks een afname van 0,5 procent. Dit meldt CBS.
In 2022 mat het CBS nog het hoogste percentage ziekteverzuim ooit. En ondanks een afname in het jaar erna, was ook in 2023 het ziekteverzuim naar verhouding nog altijd hoog. Alleen in de periode 1999 tot en met 2022 en in 2022 was het verzuim hoger.
Ziekteverzuim in de zorg
Dat het ziekteverzuim in de zorg nog altijd het hoogst is, is niet opvallend. Sinds 1996 is het verzuim het hoogst in deze sector. De coronajaren gooiden roet in het eten, waardoor recordhoogtes werden bereikt.
Psychische klachten
Werknemers die verzuimen doen dat vaak omdat ze een griep of verkoudheid hebben of kampen met een andere virusinfectie. Maar ook komen psychische klachten, overspannenheid of een burn-out relatief vaak voor. 22 procent van de werknemers verzuimde vorig jaar deels (14 procent) of vooral (8 procent) door hun werk. Werkgerelateerd ziekteverzuim was het hoogst in het onderwijs, de vervoer en opslag en in de zorg.
Door: Nationale Zorggids / Johanne Levinsky