Normal_normal_depressie__angst__depressief__ggz-2

Het budget voor de langdurige zorg voor dit jaar is te krap. Dat komt onder meer doordat er veel meer mensen dan verwacht met een psychische stoornis vanuit de ggz de langdurige zorg instromen. De Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) adviseert minister De Jonge van VWS nu al om de 100 miljoen euro aan herverdelingsmiddelen die in het budgettair kader waren gereserveerd, in te zetten. Dit meldt de NZa.

Vanaf dit jaar kunnen mensen met een psychische stoornis die blijvend zorg nodig hebben directe toegang krijgen tot de langdurige zorg. De instroom van mensen uit de ggz in de langdurige zorg is echter veel groter dan van tevoren verwacht. VWS had rekening gehouden met een toename van ruim 9.000 patiënten. Maar tot 1 februari heeft het CIZ al meer dan 12.000 indicaties afgegeven. Dit aantal zal naar verwachting nog verder oplopen.

De NZa adviseert de minister meerdere malen per jaar of het budget voor de langdurige zorg voldoende is. Voor dit jaar verwachten we een tekort, maar hoe hoog dat uitvalt kunnen we nog niet zeggen. Dat komt ook doordat de financiële gevolgen van de coronacrisis nog onzeker zijn. We voeren overleg met het CIZ om te onderzoeken hoe we goede prognoses over het aantal cliënten dat instroomt in de langdurige zorg kunnen maken. Ook laten we onze prognosemethode reviewen door onafhankelijke deskundigen.

Wij maken ons zorgen over de oplopende kosten voor de langdurige zorg. Eén van de oorzaken daarvan is dat in de langdurige zorg zich een patroon aftekent van een open einde financiering. Daarbij worden de gemaakte kosten steeds vergoed.

De NZa pleit ervoor dat een volgend kabinet inzet op het realiseren van passende zorg voor iedereen die op langdurige zorg aangewezen is. Daarbij is het belangrijk om te kijken hoe alle betrokken partijen in de langdurige zorg en de aangrenzende zorg (bijvoorbeeld in de gemeenten en de wijkverpleging) gestimuleerd kunnen worden om gezamenlijk bij te dragen aan de financiële houdbaarheid van de langdurige zorg.

Door: Nationale Zorggids