Jongeren kunnen zich op school soms niet concentreren omdat ze ziek zijn, problemen thuis hebben of kampen met een gedragsstoornis. Zij komen dan thuis te zitten en raken soms uit beeld. Er zijn speciale apps die deze jongeren kunnen ondersteunen bij het concentreren en functioneren, waardoor deze thuiszitters juist weer gezien worden. Stichting Heliomare voor speciaal onderwijs zet deze apps samen met de PO-Raad in om een antwoord te krijgen op de vraag hoe ict-hulpmiddelen succesvol ingezet kunnen worden bij (potentiële) thuiszitters in het (speciaal) onderwijs. Dit meldt de PO-Raad.
Zo is er bijvoorbeeld een virtual reality-app die jongeren met een angststoornis uitdaagt om door een winkelcentrum te lopen en met mensen daar te converseren. Zo’n app kan iemand helpen om de stap naar de echte wereld te maken, zegt ict-specialist Hans Smeele bij Heliomare. Een andere app, Brainfocus, leert jongeren dat ze niet uren achtereen hoeven te leren, maar dat slechts 20 minuten achter elkaar hoeven te doen. De app laat ze na 20 minuten pauze nemen. “Zo ga je effectiever leren, lukt het misschien wél om toetsen te maken, en verbetert je zelfvertrouwen.”
Ict-toolkit voor jongeren
De PO-Raad werkt aan een ict-toolkit die jongeren zelf kunnen gebruiken bij hun ondersteuningsbehoefte. Jongeren zullen altijd persoonlijke begeleiding krijgen, maar op een stuk zelfredzaamheid wordt ook zeker aangestuurd.
Door: Nationale Zorggids