Een enkelband omdoen bij tbs’ers die met verlof gaan, wordt bijna niet toegepast. Dit blijkt uit een proef van het ministerie van Justitie en Veiligheid, waarbij tbs-klinieken en forensisch psychiatrische klinieken de enkelband kunnen gebruiken voor verlof. Er zou in drie maanden tijd slechts zeven keer gebruik zijn gemaakt van een enkelband. Dit zou moet voorkomen dat mensen met een tbs-maatregel tijdens hun verlof vluchten of een misdaad plegen. Dit meldt Telegraaf.
In 2019 kwam het regelmatig voor dat cliënten tijdens hun begeleide of onbegeleide verlof op de vlucht sloegen, zich niet op tijd weer melden of misdaden pleegden. De enkelband zou meer controle kunnen bieden door te zien waar de persoon zich bevindt. Henk Krol van 50Plus was een aanjager van de proef en is teleurgesteld in het lage aantal keren waarbij de enkelband is ingezet. “Deze proef is te vrijblijvend.” Ook minister Dekker van Rechtsbescherming wilde graag meer toezicht op tbs’ers die op verlof mogen.
Noodzaak enkelband geeft al aan dat verlof te vroeg is
Er zijn meerdere klinieken die meedoen aan de proef. Het gaat om Van Mesdag, De Pompestichting, De Rooyse Wissel, Klijvelanden en de Oostvaarderskliniek. Dat het aantal enkelbanden laag is, zou volgens een woordvoerster van het ministerie kunnen komen door de regels van verlof. Er wordt geen verlof verleend als de kliniek het nodig acht om een enkelband te dragen. Dit zou doen vermoeden dat de betrokken cliënt nog niet klaar is voor verlof. “Als een enkelband deel uitmaakt van het vereiste risicomanagement, maar de tbs-gestelde wil geen band om, dan zal geen verlof worden verleend vanwege het onvoldoende kunnen beheersen van risico’s.”
Over twee jaar wordt de proef geëvalueerd door het ministerie van Justitie en Veiligheid.
Door: Nationale Zorggids