Cel en tbs voor bewoner Pro Persona die matras in isoleercel in de brand stak

De rechtbank heeft een cliënt van ggz-instelling Pro Persona in Nijmegen één jaar cel en tbs met voorwaarden opgelegd. Hij zat in een isoleercel en stak daar zijn beddengoed in de brand, met risico op verbranding van zichzelf, medebewoners en personeel. De rechtbank vindt hem een gevaar voor zichzelf en anderen. Dit meldt de Gelderlander.

Op 8 februari dit jaar verbleef de man in een isoleercel. Hij was gedwongen opgenomen in de kliniek omdat hij niet voor zichzelf kon zorgen en in een ernstig vervuild huis leefde. Maar hij was het niet met zijn opname eens en stak daarom zijn kussen in de brand, waarna ook het matras vlam vatte. De afdeling High Intensive Care van Pro Persona moest hierdoor worden ontruimd.

Verminderd toerekeningsvatbaar

Gelukkig liep het goed af en liepen de man, medebewoners en zorgverleners geen verwondingen op. Richtlijnen stellen dat de cliënt drie tot vier jaar de cel in moet voor zijn daden, maar hij kampt met diverse stoornissen en kan daardoor prikkels en trauma niet verwerken. Hierdoor verklaart de rechtbank hem verminderd toerekeningsvatbaar.

Euthanasie

Op dit moment verblijft de man op de psychiatrische ziekenhuisafdeling van een gevangenis in Zwolle. Het gaat niet goed met hem, laat hij weten. Hij wil liever geen nieuwe behandeling ondergaan en heeft zijn wens uitgesproken voor euthanasie.

Door: Nationale Zorggids / Johanne Levinsky