Logo_amarant-logo

Zorgaanbieder Amarant in Noord-Brabant gaat per 1 januari 2020 stoppen met het Expertisecentrum Autisme. Volgens divisiedirecteur John van Kuijk is de aanbieder te klein voor deze specialistische zorg en is daarom besloten om de cliënten onder te brengen bij een andere aanbieder. Amarant zal zich blijven focussen op gehandicaptenzorg in plaats van geestelijke gezondheidszorg (ggz). Dit meldt Algemeen Dagblad.

Tegen de jaarwisseling zullen de meeste cliënten al uitbehandeld zijn bij het expertisecentrum. Slechts 10 tot 20 procent van de cliënten moet hun behandeling elders voortzetten. Amarant zal deze personen helpen bij het vinden van een andere aanbieder van autisme-zorg in de regio. Vermoedelijk zal GGz-Breburg een groot deel van deze groep kunnen overnemen in hun autismecentrum.

Extern personeel

Het besluit om te stoppen met zorg voor mensen met autisme komt omdat Amarant zich als te kleine speler ziet. Voor goede zorg zijn een psychiater, gezondheidszorg psycholoog en een klinisch psycholoog nodig. De psychiater werd de laatste tijd extern ingehuurd. “We vinden het gezien de personele bezetting niet verantwoord om door te gaan”, aldus De Kuijk.

De 25 personeelsleden die in dienst zijn bij het Expertisecentrum Autisme kunnen mogelijk binnen Amarant een nieuwe functie krijgen of zelf zoeken naar een andere baan. Omdat Amarant in het nieuwe jaar alleen gehandicaptenzorg blijft bieden, is daarvoor andere deskundigheid nodig dan wat het personeel van het autismecentrum beheerst. Er moet daarom goed worden gekeken naar wie eventueel geschikt is om binnen Amarant te blijven.

Door: Nationale Zorggids