Om de behandeling van dementie in de toekomst aangenamer te maken, zou in de toekomst vaker gebruikt gemaakt kunnen worden van ‘warme technologie’. Dat stelt Rens Brankaert, industrieel ontwerper aan de TU Eindhoven, die daarmee doelt op belevingszorg en hulpmiddelen die het welzijn van mensen verbeteren. Er moet daarbij aandacht zijn voor de gebruiksvriendelijkheid voor ouderen. Dit meldt Algemeen Dagblad.
In de zorg vinden veranderingen plaats waarbij de patiënt een meer centrale rol speelt. De ontwikkeling van warme technologie zou daar ook aan bij kunnen dragen. Het draait tegenwoordig steeds meer om het verbeteren van de kwaliteit van leven van de patiënt. Door mensen met dementie taken af te nemen zodra deze in het verpleeghuis gaat wonen, verliezen ze controle over hun leven. Juist door dagelijkse dingen terug te laten komen, behouden zij hun identiteit en dagritme.
Verpleegkundige in badjas
Warme technologie kan daarbij helpen. Het gaat dan bijvoorbeeld om een speciaal kompas zodat iemand de weg naar huis kan vinden. Of dat de verpleegkundige in de nachtdienst ook een badjas draagt wanneer iemand hulp nodig heeft, in plaats van haar witte uniform. Dat is prettiger wanneer iemand ’s nachts wakker wordt en niet weet waar hij of zij is. Hierdoor wordt dementie zelf niet behandelend, maar zorgt het wel voor een fijne omgeving voor de patiënt.
Kussen speelt muziek
Omdat technologie tegenwoordig best ingewikkeld is, wordt er speciale aandacht gegeven aan gebruiksvriendelijkheid. In plaats van iemand uitleggen hoe een cd-speler werkt met oordopjes, is er een slim kussen ontworpen. Door de hand te plaatsen op een van de plaatjes, wordt een liedje afgespeeld dat speciaal voor die persoon is ingesteld. Dit wekt fijne herinneringen van vroeger op. Dat is voor ouderen en hun familie veel eenvoudiger in gebruik dan programma’s op computers, iPads en andere producten.
Door: Redactie Nationale Zorggids