Het aantal mensen dat het opioïde oxycodon voorgeschreven krijgt is in zes jaar tijd verviervoudigd. Deskundigen maken zich grote zorgen, want oxycodon is zeer verslavend als het langdurig gebruikt wordt. Dit melden de Volkskrant, Telegraaf en Skipr.
Oxycodon is sterker dan morfine en verslavend, maar veel artsen lijken dat niet in te willen zien. Het gaat hier om een gebrek aan kennis, stelt hoogleraar Albert Dahan van het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC). Patiënten krijgen het onder meer voorgeschreven na een botbreuk. Een toename van het aantal gebruikers lijkt een gevolg te zijn van een relatief nieuw onderdeel waarop ziekenhuizen worden beoordeeld: pijnbeleving. Een ziekenhuis krijgt een beter cijfer als de patiënt geen pijn heeft.
Dahan maakt zich dusdanig zorgen over het toenemende aantal oxycodon-gebruikers in Nederland dat hij het een epidemie noemt. Een stille epidemie, welteverstaan. “Dat is niet zo zichtbaar doordat deze mensen nog niet massaal in de verslavingszorg terechtkomen”, stelt Dahan. En toch zien sommige ggz-instellingen steeds meer opioïde-verslaafden binnenkomen. IrisZorg in Arnhem verwelkomt iedere week zeker enkele patiënten die een verslaving aan oxycodon hebben ontwikkeld.
De richtlijn omtrent het voorschrijven van sterke pijnstillers is inmiddels aangepast. Omdat veel van de oxycodon-uitgaven via een herhaalrecept gaan, heeft de Nederlandse Huisartsen Genootschap nu laten vastleggen dat een herhaalrecept niet zomaar verstrekt mag worden. Alvorens iemand een herhaalrecept krijgt, moet hij eerst langs de arts. Patiënten die eerder verslaafd zijn geweest, zouden helemaal geen opioïden voorgeschreven moeten krijgen.
Door: Redactie Nationale Zorggids