Zeer grote hoeveelheid van dodelijke drugs nitazenen gevonden in Nederland

Een pijnstiller die tien tot vijftig keer sterker is dan de beruchte fentanyl en honderd keer sterker is dan heroïne, is door de politie aangetroffen in Nederland. Het gaat om duizend nitazenen die bij een postsorteerbedrijf in Delft lagen. De synthetische drug is erg gevaarlijk en is bij hele lage hoeveelheden al dodelijk. Sinds juni 2023 zijn er in het Verenigd Koninkrijk al bijna driehonderd mensen aan de gevolgen ervan overleden. De drug is nu voor het eerst in Nederland aangetroffen. Dit meldt Nieuwsuur. 

Het gevaarlijke aan de vondst is dat er op de pil een ander product, namelijk oxycodon stond. “Een gebruiker weet niet meer exact wat hij neemt, maar pakt vervolgens wel een hele pil, honderd keer sterker dan heroine. Dit kan grote gevolgen hebben voor de gezondheid”, zegt politiewoordvoerder Thomas Aling.

Makkelijker te produceren

Volgens experts zijn nitazenen net als fentanyl makkelijker en goedkoper te produceren dan bijvoorbeeld cocaïne, wat een plantaardige drug is. En omdat de drugs ook nog eens flink sterker zijn, zijn ze in kleinere hoeveelheden te smokkelen.

Of de gevonden pillen in Nederland zijn gemaakt of elders, wordt nu door de politie uitgezocht. Het pakketje was in ieder geval bedoeld voor de Verenigde Staten.

Door: Nationale Zorggids / Johanne Levinsky