Normal_therapie_behandeling_luisteren_therapeut_psychologie_ggz_verward_boos_verdriet

Mensen die aan de psychische aandoening schizofrenie lijden, kunnen mogelijk gebaat zijn bij behandeling door middel van computersimulatie. Met deze nieuwe vorm van therapie krijgt de patiënt meer regie en wordt een digitaal personage aangemaakt van de stem die zij in hun hoofd horen. Hierdoor kunnen zij beter controle krijgen over deze stem, en daarmee hun aandoening. Dit meldt NU.nl.

Ongeveer 60 tot 70 procent van de mensen met schizofrenie horen stemmen in hun hoofd. In het onderzoek van King’s College en University College London onder 75 patiënten bleek dat deze stem beter onder controle is te krijgen met de computersimulatie. De deelnemers werden gevraagd een digitaal personage te maken die de stem in hun hoofd moest voorstellen. Er werd ook een personage gemaakt van de therapeut, waarna een gesprek werd gevoerd met de digitale personages en de patiënt. Tijdens dit gesprek konden de patiënten onder andere zeggen dat zij niet meer naar de stem willen luisteren en konden ze voor zichzelf opkomen.

Na twaalf weken therapie was een groot verschil zichtbaar in verhouding met de groep patiënten die alleen de reguliere behandeling kregen. “Tijdens de simulatie leren de patiënten om hun ‘stem’ te confronteren en hier antwoord op te krijgen”, aldus mede-onderzoeker Tom Craig. “Dat verschuift het idee dat de stem die zij horen alle controle over hen heeft.” Zeven patiënten hadden na twaalf weken helemaal geen hallucinaties meer. In de groep met reguliere therapie waren dit er slechts twee.

Volgens de onderzoekers is het resultaat van computersimulatie veelbelovend voor de toekomst. Nieuw onderzoek onder een grotere groep patiënten zou moeten laten blijken of deze vorm van therapie geschikt is voor alle patiënten met schizofrenie. In Nederland zijn er ongeveer 87.500 mensen die schizofrenie hebben of hebben gehad, meldt de Hersenstichting.

Door: Redactie Nationale Zorggids