Een derde van de mensen met autisme heeft deze stoornis mogelijk doordat ze een bepaald eiwit in de hersenen missen. Canadese onderzoekers menen met deze ontdekking de deur te hebben geopend naar nieuwe behandelmethodes. Dat meldt NU.nl.
Volgens de wetenschappers mist een deel van de mensen met autisme het eiwit nSR100. Al eerder was vastgesteld dat het eiwit bij mensen met autisme nauwelijks aanwezig is. Om dit onderzoek kracht bij te zetten bestudeerden de Canadezen het eiwit opnieuw. Om vast te stellen wat nsR100 doet, verlaagden ze bij muizen het niveau van dit eiwit.
Een halvering van het eiwit bracht al gedragsverandering teweeg, de muizen vertoonden namelijk tekenen van autisme. Zo werden ze steeds gevoeliger voor geluid en gedroegen ze zich minder sociaal. “We hebben eerder al aangetoond dat er een associatie is tussen nSR100-niveaus en autisme. Maar deze keer hebben we laten zien dat dat als dit niveau daalt, het daadwerkelijk iets in gang zet”, zegt onderzoeker Sabine Cordes. Het eiwit kan mogelijk zogenoemde moleculaire fouten in werking stellen, die in de hersenen zorgen voor ontwikkeling van autisme.
Door: Redactie Nationale Zorggids