Logo_fnv_logo

Vandaag berichtten de Volkskrant en andere media dat in de geestelijke gezondheidszorg (ggz) veel tijd moet worden besteed aan het indienen van declaraties bij gemeenten voor de ggz aan jongeren in het kader van de Jeugdwet. FNV Zorg & Welzijn herkent deze signalen. De problemen beperken zich daarbij niet tot de jeugd-ggz. Ook Jeugdzorgorganisaties worden horendol van alle verschillende systemen bij gemeenten. Dat meldt FNV.

Vanaf 1 januari 2015 zijn gemeenten verantwoordelijk voor de zorg aan jeugd en bijna iedere gemeente heeft een eigen declaratiesysteem met eigen formulieren. Dat leidt tot enorm veel extra bureaucratie en tot late betalingen van gemeenten waardoor organisaties in liquiditeitsproblemen komen.

FNV Zorg & Welzijn wil dat er veel meer eenheid komt in subsidievoorschriften en formulieren om daarmee de bureaucratie aan te pakken. Kwetsbare kinderen en werknemers betalen nu de rekening van onnodig veel extra papierwerk, veroorzaakt door de Jeugdwet. Niet de zorg die een kind nodig heeft, bepaalt wanneer en welke behandeling het krijgt, maar de gemeente waarin het woont. Dit omdat de ene gemeente de inkoop van de zorg beter doet dan de andere. Daarvoor waarschuwde de FNV al vóór de invoering van de Jeugdwet.  

“Het draait opnieuw alleen maar om geld. En dat is de wereld op zijn kop”, zegt Gert Noortman, bestuurder FNV Zorg & Welzijn. “Het is ook belachelijk dat er nu dure boekhouders worden aangenomen om alle geldstromen te kunnen beheren, terwijl er honderden kinderen voor dat geld geholpen hadden kunnen worden. Geld voor de zorg, moet naar de zorg. Tegelijkertijd besteden werknemers veel te veel tijd aan administratieve taken om te verantwoorden wat zij doen. Die tijd zouden ze moeten besteden aan de behandeling van kwetsbare kinderen. Daarnaast is het heel belangrijk dat ze vaste banen hebben. Niet alleen voor hun eigen zekerheid, maar ook om de continuïteit van de zorg te behouden.”

© Nationale Zorggids