Door activiteit van vrouwen op Facebook te registreren, is het mogelijk om een postnatale depressie te herkennen. Vrouwen die na de zwangerschap last hebben van depressieve klachten, worden namelijk minder actief op Facebook, terwijl de meeste vrouwen na de zwangerschap juist meer berichten op Facebook plaatsen. Dat blijkt uit een studie van de Amerikaanse universiteit Georgia Tech, meldt Gezondheid.be.
De meeste vrouwen plaatsen vaak foto’s en video’s van hun nieuwe kindje en hebben meer contact met vrienden die ze minder vaak zien. De vrouwen met een depressie plaatsen juist minder berichten over hoe ze zich voelen. Zij plaatsen meer berichten waarin ze vragen naar een specifieke of praktische oplossing voor een probleem.
Een computerprogramma kan de patronen van depressie herkennen. Het programma kan in de toekomst worden ingezet om vrouwen op sociale steun of hulpverlening te wijzen. Binnenkort is er op Facebook de mogelijkheid om geestelijke ongemakken van vrienden te rapporteren.
© Nationale Zorggids
In het bovenstaande moet uiteraard staan postpartum, ik kon helaas de typfout niet wijzigen. Ik denk wel dat er een kanttekening bij geplaatst kan worden. Niet alle moeders hebben die behoefte om hun ziel en zaligheid te delen, doen ze dit toch dan is het vooral in besloten of geheime groepen. Dit houdt wel het taboe in stand helaas.
Als posptartum deskundige hoor ik vaak dat ze minder op facbook zitten omdat iedereen daar vooral vrolijke dingen plaatst. Vrouwen met een postpartum depressie ziten in een depressie die gepaard gaat met gevoelens van verlies en rouw. Zij zoeken wel veelvuldig naar oplossingen en erkenning op internet. Het stellen van een diagnose blijft altijd voorbehouden aan een arts niet aan facebook.