Normal_roken_sigaret

De bekende methode die door de Engelsman Allen Carr werd bedacht om te stoppen met roken blijkt effectief. Dat concludeert hoogleraar in de psychologie Arie Dijkstra van de Rijksuniversiteit Groningen (RUG). Uit zijn onderzoek blijkt dat rokers die een Allen Carr training volgen een bijna vier keer zo grote kans hebben om na dertien maanden nog steeds gestopt te zijn met roken. Dat meldt de RUG.

Aan het onderzoek werkten bijna 100 rokers mee die de Allen Carr training volgden. Voor de training, twee weken er na en na dertien maanden werden metingen verricht. De uitkomsten van die metingen werden vergeleken met de gegevens van een groep van 160 rokers die ook wilden stoppen, maar niet met behulp van de Carr-methode. De training van Allen Carr blijkt te leiden tot een significante afname van de motivatie om te roken. Verder bleken rokers met de Carr-methode een bijna vier keer zo grote kans te hebben om na dertien maanden nog steeds gestopt te zijn met roken. Dit werd ook vastgesteld met een koolmonoxidemeting. Afhankelijk van de rekenmethode was het succespercentage in de Allen Carr training minimaal 24 procent en maximaal 41 procent. In alle gevallen was dit significant hoger dan bij vergelijkbare rokers die de training niet volgden.

Dijkstra heeft daarnaast ontrafeld hoe het komt dat de Carr-methode effectief is. Uit een analyse van de inhoud van de Allen Carr-training blijkt dat deze heel anders in elkaar zit dan andere stopmethoden, die zich richten op het motiveren om te stoppen en het aanleren van allerlei vaardigheden om te stoppen. De Allen Carr methode pakt het anders aan en richt zich bijna alleen op het verlagen van de motivatie om te roken. Veel rokers houden zich vast aan de gedachte dat roken allerlei voordelen voor hen heeft. Als ze deze voordelen niet meer zien zullen ze ook geen behoefte meer hebben om te roken. Bij alcoholconsumptie is deze methode al succesvol toegepast, maar bij roken nog nauwelijks.

Dijkstra: ‘We snappen nu hoe de Allen Carr training werkt en we zien dat relatief veel rokers die de training op hun werk volgen, stoppen.’

© Nationale Zorggids