Met een hersenscan kunnen artsen met ruim 80 procent zekerheid voorspellen of elektroshocktherapie een geschikte behandelmethode is voor een depressieve patiënt. Dat blijkt uit een onderzoek van Nederlandse artsen dat vandaag wordt gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift Molecular Psychiatry. Dit meldt de Volkskrant.
Bij ongeveer de helft van de patiënten die elektroconvulsietherapie (ECT) ondergaan is de behandeling succesvol. De overigen hebben geen baat bij de therapie terwijl de bijwerkingen, bijvoorbeeld in de vorm van tijdelijk geheugenverlies, ingrijpend kunnen zijn. Door middel van een fMRI-scan van de hersenen kan met ruim 80 procent zekerheid worden voorspeld of een depressieve patiënt zal herstellen door elektroshocktherapie.
Onderzoekers van het Rijnstate Ziekenhuis in Arnhem en het Academisch Medisch Centrum in Amsterdam onderzochten 45 patiënten, die allen een ECT-behandeling kregen. In de periode voor de behandeling is het patroon van de verbindingen in de hersenen, vooral in de prefrontale cortex, in kaart gebracht. Dankzij ingewikkelde computerberekeningen kon de juiste voorspelling worden gedaan.
Jeroen van Waarde, een van de onderzoekers en psychiater bij het Rijnstate ziekenhuis in Arnhem, benadrukt dat de spectaculaire resultaten een toevalstreffer kunnen zijn. Van Waarde wil dan ook dat de studie wordt herhaald door een ander ziekenhuis, met andere patiënten en andere scanapparatuur.
© Nationale Zorggids
Het is een SCHANDE wat er met 'elektriek' op de mensen wordt losgelaten. Op mens, plant en dier en op aarde, water, lucht. Zo dom en zo destructief....