Van alle vrouwen die moeder worden krijgt ongeveer 13 procent te maken met een een depressie na de bevalling. Veertig procent van de moeders met een postnatale depressie blijft zich ook op lange termijn neerslachtig voelen. Dat meldt de Telegraaf.
Vrouwen met een postnatale depressie beleven geen plezier aan hun eigen kind en aan hun leven als moeder. Ze hebben vaak last van stemmingswisselingen, spanning en een laag zelfbeeld. Jongere, alleenstaande moeders lopen een verhoogde kans op postnatale depressie. Daarnaast kunnen factoren als een laag inkomen, een slechte relatie of een depressief verleden bijdragen aan een hogere kans op depressie na de bevalling.
Uit een onderzoek van de onderzoekgroep Klinische Psychologie in de Universiteit van Leuven blijkt dat een postnatale depressie langer duurt dan over het algemeen wordt aangenomen. Een depressieve periode na de bevalling duurt niet drie tot zes maanden, zoals eerder werd gedacht, maar in 38 procent van de gevallen zelfs langer dan een jaar.
Overigens duidt het ervaren van somberheid na de bevalling niet in alle gevallen op depressie; veel vrouwen hebben last van 'kraamtranen' of 'babyblues'. Dit is van voorbijgaande aard en komt bij zo'n 75 procent van de moeders voor.
© Nationale Zorggids