Naar schatting een half miljoen (van de 3,5 miljoen) rokers is ook dit jaar begonnen met het voornemen om te stoppen met hun verslaving. Uit onderzoek blijkt dat die poging in de meeste gevallen niet zal slagen. Slechts vijf tot twaalf procent van de rokers die in de afgelopen jaren een stoppoging deden, was na één jaar nog steeds gestopt. Dat meldt de Volkskrant.
Het onderzoek van het Trimbos-instituut en het Nationaal Expertisecentrum Tabaksontmoediging laat zien dat zes op de tien rokers ooit een serieuze poging heeft gedaan om zijn of haar verslaving te beëindigen. Het gemiddeld aantal stoppogingen onder actieve rokers is 2,2.
Hoewel het aantal rokers al daalt sinds de jaren zestig van de vorige eeuw, toen zestig procent van de mensen weleens rookte, is nog steeds een kwart van de mensen verslaafd aan tabak. Uit gegevens van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) blijkt dat er één bevolkingsgroep is waarin het aantal rokers niet gedaald is. Die groep bestaat niet uit jongeren of meisjes, zoals vaak wordt gedacht, maar uit vrouwen van boven de 65 jaar. Hun aandeel in de rokende bevolking was in 1989 twaalf procent en dat was in 2011 nog steeds zo. Bij mannen van boven de 65 jaar halveerde het aandeel rokers van 35 naar 17 procent.
Alle goede voornemens ten spijt: volgens het CBS blijken vooral overheidsmaatregelen effect te hebben op een daling van het aantal rokers, zoals het rookvrij maken van de werkplek en verhoging van accijns op tabak. Of gezondheidswaarschuwingen op verpakkingen ook effect hebben, is niet duidelijk.
© Nationale Zorggids