Veel Nederlanders zijn moe en ontevreden over het aantal uren dat zij slapen per nacht. Een derde is overdag zo moe dat de ogen nauwelijks opengehouden kunnen worden. Dat blijkt uit een enquête die werd gehouden onder 1752 bezoekers van Gezondheidsnet.
Van de ondervraagden bleek 67 procent minder dan acht uur per nacht te slapen. Ruim de helft gaf aan meer uren te willen slapen. Slechts zes procent zegt uitgerust wakker te worden, terwijl een even grote groep aangeeft zich ’s morgens nooit uitgerust te voelen. Dit zorgt er dan ook voor dat 31 procent overdag zijn ogen regelmatig niet kan openhouden en wel een dutje zou willen doen.
Gezondheidsnet vroeg de deelnemers naar hun slaapgedrag en slaapgewoontes. Daaruit bleek dat de meeste mensen (40 procent) in bed nog even een boek of tijdschrift lezen voor het slapen gaan. Ook de tablet en mobiele telefoon blijken een steeds grotere rol te spelen in de slaapkamer: bij ruim 37 procent ligt de mobiele telefoon op het nachtkastje en 22 procent van de ondervraagden maakt gebruik van de tablet of smartphone in bed voordat ze gaan slapen. 28 procent van de ondervraagden gebruikt zijn smartphone als wekker.
In de enquête werden tevens aandacht besteed aan het beddengoed. Veruit de meeste deelnemers slapen onder een dekbed. De meeste stellen (61 procent) delen samen één dekbed. Bij de rest van de stellen heeft ieder een eigen dekbed. Slechts vier procent slaapt onder lakens en dekens. De meeste Nederlanders blijken één keer per week of eens in de twee weken hun beddengoed verschonen. Zes procent van de ondervraagden wast het beddengoed eens per maand. Een kleine twee procent verschoont het vaker dan één keer per week. De meeste ondervraagden slapen in een nachthemd of pyjama. Vijftien procent van de ondervraagden geeft aan het liefst naakt te slapen.
© Nationale Zorggids